Hoe slaap je immuunsysteem beïnvloedt.
Slapen is net als eten en drinken een van onze primaire levensbehoeften. Eén derde van ons leven brengen we zelfs slapend door en dat is gemiddeld zo’n 25 jaar! Toch is goed slapen niet voor iedereen vanzelfsprekend zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Onderzoek leert ons dat 1 op de 6 mensen slaapproblemen heeft en 64% daarvan minder goed functioneert bij de dagelijkse bezigheden en het lastig vindt om zich te concentreren.
Slaapgebrek beïnvloedt vooral de frontale cortex in je brein. Dit is het deel van je brein wat verantwoordelijk is voor de cognitieve functies zoals oriëntatie, concentratie, je probleemoplossend vermogen, het stellen van prioriteiten en het nemen van beslissingen. Als je moe bent, presteer je dus al snel minder op je werk, school, sport en bij je gewone dagelijkse bezigheden. De kwaliteit en de duur van je slaap is met afstand dé belangrijkste voorspeller van hoe goed je functioneert na de slaap. Als je goed slaapt zorg je ervoor dat je optimaal kan presteren, zowel fysiek als mentaal. Het omgekeerde is echter ook waar want wie te weinig slaapt, heeft een grote kans ziek te worden.
Slaap je gemiddeld minder dan 6 á 7 uur per nacht dan heeft dit al een negatief effect op je immuunsysteem. Je bent dan bijvoorbeeld eerder vatbaar voor verkoudheid en griep.
Zelfs een uur te weinig slaap kan al voor problemen zorgen. Zonder voldoende slaap maakt je lichaam namelijk minder zogenaamde cytokinen aan. Cytokinen zijn ‘soldaatjes’ in je afweersysteem die infecties en ontstekingen bestrijden. Cytokinen zijn een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem.
Als je te weinig slaapt worden er in het immuunsysteem ontstekingseiwitten gevormd. Dat verklaart waarom je ook pijn in je lichaam kunt voelen, zoals spier- of hoofdpijn. Bij langdurig slaaptekort kunnen er naast een slechte afweer ook andere chronische gezondheidsklachten ontstaan.
Daarnaast heeft een slechte nachtrust ook invloed op je voedselvoorkeur. Je kiest eerder voor grote porties of calorierijk eten, wat op de langere termijn weer kan leiden tot overgewicht.
Slaap is een uiterst krachtig onderdeel van je immuunsysteem. Tijdens je slaap produceer je niet alleen cytokinen, ze worden tevens door je lichaam losgelaten om infecties te bestrijden.
Zo sla je tijdens een goede nachtrust dus “2 immuunsysteemvliegen in 1 klap“. Je lichaam produceert de “soldaatjes” en ze worden ook meteen ingezet tijdens jouw slaap!
Als je jouw slaap aandacht geeft en zorgt voor die ongestoorde diepe slaap dan kan het je helpen om te voorkomen dat je ziek wordt. En……voorkomen is beter dan genezen.
Het is kenmerkend hoeveel mensen hun ‘bedtijd’ pas serieus nemen op het moment dat ze daadwerkelijk ziek, zwak of misselijk zijn.
De focus wordt vaak pas op een goede nachtrust gelegd zodra mensen al tegen een fysieke of mentale klap zijn aangelopen.
“Ziek maar even goed uit in bed”. “Goed slapen, daar knap je van op”. “Neem je tijd en doe lekker rustig aan”.
Het zijn vaak de goedbedoelde adviezen die mensen te horen krijgen als ze een griepje of virusje oplopen. Maar die goede nachtrust zou elke dag prioriteit moeten zijn omdat slaap zo ontzettend belangrijk is voor je gezondheid.
Bij slaap draait alles om kracht en herstel, zowel fysiek als mentaal en er gaat niets boven een goede nachtrust om je immuunsysteem te versterken.
Hoe jij overdag omgaat met je energie heeft invloed op je vitaliteit en fitheid. Maar ook op de kwaliteit slaap voor de volgende nacht. Goed slapen is immers de basis voor een energieke dag, een goed humeur en je gezondheid. Zorg dus voor voldoende beweging, gezonde voeding en verminder stress. Zorg voor een diepe slaap, een matras van goede kwaliteit en een gezond slaapritme.
Een gezond slaapritme is een ritme waarin je voldoende slaap krijgt, zowel kwalitatief als kwantitatief. Wil je meer tips om beter en goed te slapen? Kijk dan bij onze andere blogs,” 9 tips om te ontspannen na een drukke dag” en “Toe aan een nieuw matras? Doe de check” op www.mlilymatrassen.nl voor een goede nachtrust.